مصوبه شماره 36


مصوبه شماره 36 [93/01/20]

اساسنامه جامعه‌الزهرا(سلام الله علیها)
مقدمه:
بسم الله الرحمن الرحیم
در ظلّ عنایات الهی و توجهات حضرت ولی عصر(عجل الله تعالی فرجه الشریف) از ابتدای انقلاب اسلامی، رویکرد گسترده بانوان به حوزه¬های علوم دینی نوید بخش و امید دهنده بوده و این حرکت مبارک، معمار بزرگ تمدّن نوین اسلامی حضرت امام خمینی(قدس سره الشریف) را بر آن داشت تا با ایجاد تشکیلاتی منسجم، توانمند و آینده‌نگر، این خیزش را هدایت نماید. لذا معظم له در تاریخ 31/5/1363 اقدام به تأسیس جامعه‌الزهرا(سلام‌الله‌علیها) نمودند و ضمن امیدواری نسبت به کوشش علمای اعلام و مدرسین حوزه علمیه قم(دامت برکاتهم) در جهت رشد فکری و شکوفا شدن دانش اسلامی بانوان، جمعی از علماء و مدرسین حوزه را به عنوان هیأت مؤسس به منظور تعیین نام، تعیین هیأت مدیره و همچنین تنظیم اساسنامه و سایر امور مؤسسه انتخاب فرمودند.
هیأت مؤسس پس از تعیین نام مؤسسه به نام جامعه‌الزهرا(سلام‌الله‌علیها)، اساسنامه‌ی آن را تدوین و جمعی از آقایان و بانوان را به عنوان هیأت مدیره انتخاب نمودند تا نسبت به اجرای اساسنامه و انجام وظایف محوله اقدام نمایند. به لطف پروردگار و عنایات حضرت ولی عصر(ارواحنا فداه) و گره‌گشایی‌های رهبر معظم انقلاب اسلامی، مجموعه جامعه‌الزهرا(سلام‌الله‌علیها) به پیشرفت¬های چشمگیری نائل شد و علاوه بر فعالیت گسترده در زمینه آموزش علوم اسلامی - حوزه‌ای، دانشکده الهیات و معارف اسلامی و چند واحد دبیرستانی نیز به صورت وابسته به جامعه‌الزهرا(سلام‌الله‌علیها) تأسیس گردید.
از طرفی شورای عالی حوزه¬های علمیه نیز در سال 1375 با هدف سامان‌دهی امور ستادی مدارس علمیّه خواهران در سراسر کشور به جز جامعه‌الزهرا(سلام‌الله‌علیها)، نهاد مستقل مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه خواهران را تأسیس کرد که با  برداشتن گام¬هایی موثّر در جهت توسعه و هماهنگی و ارتقای مدارس علمیّه، نقطه عطف دیگری در تحوّلات حوزه‌های علمیه خواهران روی داد.
در این میان اعضاء محترم هیأت مؤسس جامعه‌الزهرا(سلام‌الله‌علیها) طی ارسال نامه¬ای خدمت مقام معظم رهبری (دام ظله العالی) به دلیل اشتغالات فراوان از مسئولیت خود کناره¬گیری و تقاضای تعیین تکلیف نمودند.
معظم له در تاریخ 25/7/1380 ضمن موافقت با تصمیم هیأت محترم مؤسس مبنی بر احاله امور به فضلای تازه نفس، لازم دانستند جامعه‌الزهرا(سلام‌الله‌علیها) به عنوان یک مرکز معتبر و مستقل به فعالیت خود ادامه داده و از جانب حوزه علمیه، به فارغ‌التحصیلان خود مدرک رسمی اعطا نماید، همچنین در رابطه با حوزه¬های علمیه خواهران در شهرستان¬ها اظهار امیدواری نمودند «با توجه به تجربه طولانی و موفق جامعه‌الزهرا(سلام‌الله‌علیها) به گونه¬ای عمل شود که تحصیلات علوم دینی بانوان با برنامه¬های جامعه‌الزهرا(سلام‌الله‌علیها) هماهنگ باشد و بانوان محترمه در سراسر کشور از یک نظام جامع و یکنواخت برخوردار باشند همچنین دست‌اندرکاران مربوط، با کمال همفکری و همکاری و به کارگیری نوآوری در قالب و محتوای برنامه¬ها، به اعتلای سطح معارف و فرهنگ دینی بانوان، همت گمارند تا در آینده شاهد شمار فراوان زنان اندیشمند، اسلام شناس، صاحب‌نظر، وارسته و الگو برای زنان مسلمان در داخل کشور و سایر کشورها باشیم».
در نهایت در بهار سال 1391 با تدبیر معظم له و با هدف یکپارچه‌سازی مراکز حوزوی خواهران (جامعه الزهرا(سلام‌الله‌علیها) و مرکز مدیریت حوزه¬های علمیه خواهران)، شورای سیاست‌گذاری حوزه‌های علمیه خواهران تشکیل گردید و این شورا نیز در راستای تحقق رهنمودهای معظم له مبنی بر حفظ وحدت و یکپارچگی فعالیّت¬های مؤسسه¬ی جامعه‌الزهرا(سلام‌الله‌علیها) و پاسداشت جایگاه ویژه و رفیع این مؤسسه و استفاده از تجربیات گرانقدر آن در مجموعه¬ی فعالیت‌های حوزه¬ای خواهران و همچنین تدوام سیاست¬های اصولی حاکم بر جامعه‌الزهرا(سلام‌الله‌علیها) نسبت به تعیین هیأت امنا و تصویب اساسنامه جامعه‌الزهرا(سلام‌الله‌علیها) اقدام نمود.
این شورا امیدوار است با تحقق منویات و انتظارات مقام معظم رهبری(دام ظله العالی) زمینه رضایت صاحب اصلی حوزه‌های علمیه، حضرت ولی عصر(عجل الله تعالی فرجه الشریف) را فراهم نماید.
فصل اول: کلیات
ماده 1: نام: نام این مؤسسه «جامعه الزهراسلام‌الله‌علیها» است که در این اساسنامه از آن به اختصار با عنوان «جامعه» یاد خواهد شد.
ماده 2: مکان: مکان اصلی جامعه شهر مقدس قم است و در صورت لزوم با پیشنهاد هیأت امناء و تصویب شورای سیاست¬گذاری، در سایر شهرستانها و کشورها، دفاتر و واحدهای آموزشی دایر می¬گردد.
ماده 3: مدت: فعالیت جامعه، از نظر مدت، نامحدود است.
ماده 4: تابعیت: جامعه، دارای تابعیت کشور جمهوری اسلامی ایران است.
ماده 5: ماهیت: جامعه، نهادی علمی ـ حوزه‌ای و ویژه خواهران است که زیر نظر شورای سیاست‌گذاری فعالیت می‌کند.
ماده 6: هدف: جامعه، به منظور معرّفی و اشاعه¬ی فرهنگ و معارف اسلام ناب محمدی(صلی الله علیه و آله وسلم) با استفاده از روش‌های تعلیم و تربیت اسلامی تأسیس شده است تا زنان اندیشمند، اسلام‌شناس، صاحب‌نظر، وارسته و الگو برای دیگر زنان مسلمان در داخل کشور و سایر کشورها، تربیت نماید.
ماده 7: جامعه، در بخش حوزه‌ای بر اساس مصوبات ابلاغی شورای سیاست‌گذاری حوزه‌های علمیه خواهران، به صورت مستقل، انجام وظیفه می‌نماید.
ماده 8: وظایف اساسی جامعه عبارتند از:
1) آموزش علوم و معارف اسلامی و حوزه‌ای، در مقاطع مختلف تحصیلی برای خواهران داخل و خارج کشور؛
2) پژوهش و تحقیق در علوم و معارف اسلامی؛
3) معرفی و تبلیغ فرهنگ، معارف و آموزه‌های مکتب اهل بیت(علیهم السلام) در داخل و خارج کشور و پاسخ به سؤالات و شبهات دینی؛
4) پرورش طلاب اندیشمند، بصیر، زمان شناس، مهذّب و ملتزم به اخلاق و آداب اسلامی؛
5) تربیت مدرس، محقق و مبلّغ معارف و علوم اسلامی و حوزه‌ای، و نیروی انسانی کارآمد، جهت تأمین نیازهای نظام مقدّس اسلامی و حوزه‌های علمیه خواهران؛
6) پشتیبانی فکری، فرهنگی از نظام مقدّس اسلامی و دفاع از اهداف آن؛
7) آموزش علوم غیر‌حوزه‌ای در مقاطع مختلف، در صورت نیاز.
ماده 9: ارکان جامعه عبارتند از:
1) شورای سیاست‌گذاری حوزه‌های علمیه خواهران؛
2) هیأت امناء؛
3) مدیر.
فصل دوم: هیأت امنا
ماده 10. هیأت امناء که متشکل از مدیر جامعه، مدیر حوزه‌های علمیه خواهران و حداقل هفت نفر از فضلا و صاحب‌نظران است، پس از شورای سیاست‌گذاری بالاترین مرجع تصمیم‌گیری جامعه است که اعضای حقیقی آن به مدت پنج سال، توسط شورای سیاست‌گذاری تعیین و پس از تأیید مقام معظم رهبری با حکم رئیس شورا، منصوب می‌گردند.
تبصره: حداقل دو نفر از اعضا، از میان خواهران حوزه‌ای انتخاب می‌شوند.
ماده 11: در صورتی که یکی از اعضای هیأت امناء استعفا دهد یا از ادامه همکاری معذور باشد، ابتدا موضوع در هیأت امناء بررسی می‌شود و مراتب از طریق هیأت امناء جهت اتخاذ تصمیم، به شورای سیاست‌گذاری اعلام می‌گردد.
ماده 12: هیأت امناء دارای رئیس، نایب رئیس و دبیر است که برای مدّت دو سال انتخاب می‌شوند. رئیس و نایب رئیس باید از اعضاء هیأت امناء باشند و دبیر می‌تواند عضو هیأت امناء نباشد.
ماده 13: وظایف و اختیارات هیأت امناء عبارتند از:
1) تحقق منویات و رهنمودهای مقام معظم رهبری(دام ظله العالی) در خصوص جامعه؛
2) اجرای مصوبات و تصمیمات شورای سیاست‌گذاری حوزه‌های علمیه خواهران در خصوص جامعه؛
3) تصویب اهداف، سیاست‌ها، خطّ مشی‌ها و برنامه‌های کلّی بلند مدت، میان مدت و کوتاه مدت، در چارچوب اساسنامه جامعه و در بخش حوزه‌ای جامعه، بر اساس اسناد راهبردی ابلاغی از سوی شورای سیاست‌گذاری؛
4) پیشنهاد اساسنامه و تغییرات لازم در آن، با رأی دو سوم مجموع اعضاء؛
تبصره: اساسنامه و تغییرات آن به منظور تصویب به شورای سیاست‌گذاری ارسال می‌گردد.
5) درخواست تفسیر مواد اساسنامه از شورای سیاست‌گذاری؛
6) تصویب ساختار تشکیلاتی، شرح وظایف و سازمان نفرات؛
7) اعطای مجوز اجرای رشته‌ها، گرایش‌ها و دوره‌های تحصیلی مصوب شورای سیاست‌گذاری؛
8) تصویب کلیه آیین‌نامه‌ها از قبیل آموزشی، پژوهشی به صورت مستقیم یا از طریق شوراهای مصوب و یا کمیته خاص؛
تبصره: نظر به ضرورت وحدت رویه در واحدهای تابعه شورا در امور مالی، اداری، استخدامی و معاملاتی، ضوابط و آیین‌نامه‌های مربوط، در شورای سیاست‌گذاری تصویب می‌گردد.
9) تصویب ظرفیت پذیرش مقاطع تحصیلی جامعه؛
10) پیشنهاد ایجاد یا انحلال واحدهای تابعه و شعب به شورای سیاست‌گذاری؛
11) تصویب برنامه و بودجه تفصیلی سالانه جامعه، واحدهای تابعه و هیأت امناء پس از تصویب کلیات برنامه و بودجه در شورای سیاستگذاری؛
12) انتخاب مدیر جامعه از میان فضلای حوزهای برای مدت سه سال و پذیرش استعفای وی با رأی اکثریت مجموع اعضاء و عزل وی با رأی دو سوم مجموع اعضاء؛
تبصره 1: مدیر منتخب، پس از تصویب در شورای سیاستگذاری و تأیید مقام معظم رهبری، با حکم رئیس شورا منصوب می‌گردد.
تبصره2: در صورت فوت یا عزل یا پذیرش استعفای مدیر، تا تعیین مدیر جدید، هیأت امناء، مدیر مستعفی یا فرد دیگری را به مدت سه ماه به عنوان سرپرست تعیین می‌کند و تمدید سرپرستی وی، برای یک دوره سه ماهه دیگر، بلامانع است.
13) تأیید معاونان و رؤسای واحدهای مستقل جامعه؛
14) بررسی گزارش مالی و عملکرد سالانه جامعه؛
15) جذب وجوهات، تبرعات و هدایا بر اساس سیاست‌های ابلاغی شورا؛
تبصره: وجوه نقدی مربوط به این بند، به عنوان یکی از منابع تأمین مالی جامعه محسوب شده که در چارچوب ضوابط مالی هزینه می‌گردد.
16) تصویب قراردادها و تفاهم‌نامه‌های کلان؛
17) نظارت بر حسن اجرای اساسنامه و عملکرد مدیر و مسئولان جامعه با توجه به سیاست¬ها و مصوبات ابلاغی؛
18) تصویب آئین‌نامه داخلی هیأت امناء؛
19)  نظارت و بازرسی بر عملکرد مالی و اداری جامعه با هماهنگی مدیر جامعه. 
ماده 14: به منظور آماده‌سازی مقدمات و کارشناسی‌های لازم برای تصمیم‌گیری و تشکیل جلسات هیأت امناء و نظارت بر حسن اجرای مصوبات، دبیرخانه هیأت امناء تشکیل می‌گردد.
تبصره: تشکیلات، شرح وظایف و آئین‌نامه اجرایی دبیرخانه، پس از پیشنهاد دبیر و تصویب هیأت امناء توسط رئیس هیأت امناء، ابلاغ می‌گردد.
فصل سوم: مدیر
ماده 15: وظایف و اختیارات مدیر جامعه عبارتند از:
1) مسئولیت و اداره کلیه امور آموزشی، پژوهشی، فرهنگی ـ تبلیغی، اداری ـ مالی و پشتیبانی و ایجاد هماهنگی بین واحدهای تابعه و پاسخگویی به مراجع ذی‌صلاح، بر اساس مصوبات هیأت امناء؛
تبصره: مدیر می‌تواند بخشی از اختیارات و حق امضای خود را به دیگری واگذار نماید.
2) پیشنهاد ساختار تشکیلاتی، شرح وظایف و سازمان نفرات جامعه به هیأت امناء؛
3) پیشنهاد رشته‌ها، گرایش¬ها و دوره‌های تحصیلی، به هیأت امناء؛
4) پیشنهاد کلیه آیین‌نامه¬ها از قبیل آموزشی، پژوهشی، تربیتی، مالی، معاملاتی و استخدامی به هیأت امناء؛
5) پیشنهاد ایجاد یا انحلال واحدهای تابعه و شعب به هیأت امناء؛
6) پیشنهاد ظرفیت پذیرش سالانه مقاطع تحصیلی جامعه به هیأت امناء؛
7) تهیه سیاست‌ها و راهکارهای اجرایی برنامه و بودجه جامعه و پیشنهاد آن به هیأت امناء جهت طی مراحل تصویب؛
8) تهیه و تدوین برنامه و بودجه سالانه و ارائه آن به هیأت امناء، سه ماه قبل از پایان سال؛
9) گزارش سالانه کلیه فعالیت‌ها و اقدامات و برنامه‌ها به هیأت امناء، حداکثر سه ماه پس از پایان سال؛
10) نصب معاونان جامعه و مدیران واحدهای مستقل پس از تأیید هیأت امناء و انتصاب سایر مدیران؛
11) عزل هر یک از معاونان، مدیران و روسای شعب؛
12) امضای مدارک تحصیلی جامعه، در چارچوب مصوبات شورای سیاست‌گذاری؛
13) برقراری ارتباط با سازمان‌های دولتی و غیر‌دولتی و مراکز علمی و فرهنگی و تعیین نماینده، در راستای انجام وظایف؛
14) تحصیل مطالبات، پرداخت دیون، تنظیم و عقد قراردادها و امضای اسناد آنها بر اساس ضوابط و مقررات مصوّب؛
15) حفظ کلیه حقوق جامعه و استیفای آن از اشخاص حقیقی و حقوقی، اقامه هر نوع دعوی و انجام مصالحه و نمایندگی جامعه نزد مراجع ذی‌صلاح با حق توکیل به غیر، در حیطه انجام وظایف؛
تبصره: کلیه اسناد مالکیت، اوراق بهادر، چک‌ها، بروات، سفته‌ها و هرگونه سندی که برای جامعه ایجاد تعهّد می‌نماید با امضای ثابت مدیر جامعه، امین مالی منصوب ذی‌حساب شورا و معاون اداری ـ مالی یا یکی از رؤسای مراکز دیگر به معرفی مدیر، معتبر خواهد بود.
16) اعطای وام و کمک بلاعوض و استقراض و تحصیل هر نوع اعتبار بر اساس ضوابط و مقررات مصوب.
تبصره: استقراض از اشخاص حقیقی و حقوقی، پس از کسب موافقت هیأت امناء انجام میشود.
فصل چهارم: دارایی و اموال
ماده 16: بودجه جامعه، توسط شورای سیاست‌گذاری تأمین می‌شود و امر نظارت، ارزیابی و حسابرسی آن نیز توسط شورا انجام می‌گیرد.
ماده 17: سرمایه جامعه، شامل اماکن، مؤسسات و اموال منقول و غیر‌منقول، عیناً و منفعتاً زیر نظر هیأت امناء در جهت اهداف و وظایف جامعه اداره می‌گردد و هرگونه تصرّف در غیر موارد فوق مجاز نمی‌باشد.
تبصره: هیأت امناء می‌تواند نسبت به تبدیل یا فروش اموال و دارائی‌ها در جهت مصالح جامعه اقدام نماید و در موارد کلان و عمده با اطلاع و هماهنگی شورا اقدام می‌نماید.
فصل پنجم: انحلال
ماده 18: چنانچه جامعه نتواند به فعالیت خود ادامه دهد، هیأت امناء با رأی حداقل دو سوم آراء، انحلال جامعه را به شورای سیاست‌گذاری پیشنهاد می‌نماید و در صورت تأیید حداقل دو سوم کل اعضای شورای سیاست‌گذاری مراتب به ولی فقیه پیشنهاد می‌شود.
ماده 19: در صورت انحلال جامعه، هیأت تسویه، توسط هیأت امناء تعیین و عهده‌دار وظایف زیر می‌شود:
1) تعیین تکلیف طلاب و افراد شاغل به تحصیل در واحدهای آموزشی و پژوهشی؛
2) تعیین تکلیف کلیه کارمندان، اساتید و اعضای هیأت علمی؛
3) وصول مطالبات، استیفای حقوق و پرداخت بدهکاری‌ها و دیون.
تبصره: هیأت تسویه بعد از وصول کلیه مطالبات و استیفای حقوق و پرداخت بدهکاری‌ها و دیون، بقیه دارایی‌های منقول و غیر‌منقول و مؤسسات وابسته را در اختیار ولی فقیه قرار می‌دهد تا در جهت اهداف حوزه‌های علمیه خواهران مصرف گردد.
ماده 20: این اساسنامه مشتمل بر یک مقدمه، پنج فصل، بیست ماده و دوازده تبصره در تاریخ 20/01/1393 به تصویب شورای سیاست‌گذاری حوزه‌های علمیه خواهران رسید و از تاریخ ابلاغ این اساسنامه، کلیه مصوبات مغایر با آن، ملغی می‌گردد.

دسترسی سریع

اخبار و اطلاعیه ها

بالا